top of page
Zoeken

Hoe en waar is wijn ontstaan?

Bijgewerkt op: 30 apr. 2019

Alvorens wijn naar Zuid-Italië kwam (waarover later meer) is er een geschiedenis van duizenden jaren aan voorafgegaan. Wijn is niet door iemand uitgevonden (stel je voor hoeveel standbeelden deze persoon zou hebben gekregen), maar is in feite het resultaat van een natuurlijk proces: fermentatie. Het volstaat dat natuurlijke gisten een tijdje huishouden in een hoeveelheid druivensap en technisch gesproken is wijn het resultaat. Dus wijn is er in zekere zin altijd geweest. Het echte startpunt van de geschiedenis van wijn is echter het moment waarop de mens ingreep in dit proces en het een drank werd die werd geproduceerd voor consumptie.

Vermits het produceren van wijn een proces is dat een lange periode in beslag neemt, neemt men aan dat de eerste wijnliefhebbers geen rondtrekkende jagers/verzamelaars waren, maar mensen die zich permanent hadden gevestigd en aan landbouw bedreven. Men gebruikte de druiven van in het wild groeiende druivelaars en, vermits men een goed idee heeft waar deze voorkwamen in deze periode, kan men de plaats waar wijn mogelijks voor het eerst werd verbouwd vrij goed afbakenen.

Op basis van archeologische vondsten schat men dat wijnbouw rond 7.000 voor Christus is ontstaan in de Vruchtbare Sikkel, het gebied in het Midden Oosten waarin zich ook de Tigris en de Eufraat bevinden. In dit gebied wordt ook de oorsprong van de landbouw in het algemeen gesitueerd. Ironisch genoeg wordt daar heden ten dagen niet veel wijn meer gedronken.

De oudste wijnkelder werd recentelijk teruggevonden in Israël en dateert van 3.500 jaar geleden. Het was een ruimte met daarin een 40-tal grote aarden potten, waarvan enkele nog de typische restanten van wijn bevatten (https://www.history.com/news/one-of-historys-oldest-wine-cellars-discovered). Hoe deze wijnen smaakten zal voor altijd een mysterie blijven, maar de Georgische wijn komt nog misschien het best in de buurt . Het is een wijn die gemaakt wordt volgens een duizenden jaren oude traditie (zeer benieuwd die te proeven).

In de volgende post volgen we het traject van wijn van de plaats van herkomst tot in Zuid-Italië.


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page