top of page
Merico banner.jpg

De familie Merico behoort tot de pioniers van de biologische olijfteelt in Salento.

De familie is al eeuwenlang bezig met het verbouwen van olijfolie en de huidige generatie is al de negende generatie.

Ongeveer twintig jaar geleden schakelden ze over naar biologische landbouw, hetgeen het begin markeerde van een duurzame productie, destijds nog een zeldzaamheid. De eeuwenoude olijfgaarden van het Merico-landgoed bevinden zich in het lagere Salento (vlakbij Specchia, één van de mooiste dorpjes van Italië), waarvan sommige zich in het beschermde gebied van het natuurpark Otranto - S.M. di Leuca bevinden. De gebruikte olijfrassen zijn de traditionele Cellina en Ogliarola.

assaggio olio merico (1).webp

De olijfolie van Merico heet "La piana degli ulivi" (“Het vlakke land van de olijfbomen”) en heeft in de loop der jaren talloze prijzen en erkenningen ontvangen, waaronder de benoeming tot Slow Food Presidium, dat kleine hoogwaardige producties beschermt. Naast het produceren van uitstekende olie met respect voor het milieu en de natuurlijke cycli, zet de familie Merico zich al jaren in voor de bescherming van het grondgebied tegen overexploitatie en bevordert ze de waardering van het culturele en natuurlijke erfgoed van Salento. De familie is actief betrokken bij het "Manu Manu herbebossings" project, dat tot doel heeft een uitgestrekt gebied in Salento te herbebossen en de verdwenen biodiversiteit te herstellen.enlang bezig met het verbouwen van olijfolie en de huidige generatie is al de negende generatie.

olive-olio-merico.jpg

Om het milieu en de biodiversiteit te beschermen, hanteren ze een vorm van niet-intensieve landbouw zonder verspilling van water. Ze gebruiken geen pesticiden en herbiciden, waardoor ze bijen beschermen en alle natuurlijk voorkomende voedingsstoffen in de vruchten behouden: eiwitten, vitamines, met name vitamine E, en mineralen zoals calcium, magnesium, fosfor, kalium, zink, koper, mangaan en ijzer. Deze verbindingen zijn verantwoordelijk voor de antioxidante eigenschappen, oftewel het vermogen om ons lichaam te beschermen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen.

 

Hun producten zijn van de allerhoogste kwaliteit en van kleinschalige productie en dat kan je echt proeven. Niet enkel in hun spectaculaire olijfolie, maar ook in de artisanale en volkoren Pugliese pasta (“orecchiette” – oortjes) en hartige koekjes (‘tarallini’).

bottom of page