top of page
logo_prodottori.png

Wie kent niet de wereldberoemde appellatie “Primitivo di Manduria”?

Manduria, een charmant stadje in de provincie Taranto, is wereldwijd bekend als de hoofdstad van de Primitivo en ligt in de provincie Taranto.

In 1932 werd hier de “Fondazione Vini” opgericht, een juridische coöperatieve die de Primitivo-wijn begon te commercialiseren.

storia-1.jpg

Het eerste doel was wijn maken voor de leden van de coöperatie, bij wijze van vergoeding. Kwaliteitswijn produceren was niet meteen de ambitie.

De afgelopen decennia veranderde en evolueerde de wijnmarkt echter. Door het dalende wijnverbruik gingen de coöperatieven zich geleidelijk aan meer op kwaliteit dan op kwantiteit richten waardoor ook hun focus veranderde, ze beginnen zich meer rechtstreeks te richten op de consument.

soci.jpg

Vandaag telt de coöperatie 400 leden. Het beschikt over 900 hectare grond dat bewerkt wordt door 400 mensen die “Maestri di Primitivo” worden genoemd.  De schaalvergroting en krachtenbundeling heeft belangrijke investeringen mogelijk gemaakt, zowel qua technologie als op het vlak van menselijk kapitaal. Het resultaat zijn kwaliteiten hoogstaande wijnen, die wereldwijd appreciatie vinden.

showroom.jpg

Bij ons vind je Lirica, een van hun Primitivo’s di Manduria DOC. De Primitivo’s di Manduria roepen bij het brede publiek associaties op met een (te) zoete smaak, hoog alcoholgehalte en een stroop-konfituurachtige consistentie. Niets van dat alles bij deze wijn! Het jaartal 2017 werd recent bekroond met “tre bicchieri” (drie glaasjes), de hoogste onderscheiding van Gambero Rosso 2020, de meest toonaangevende Italiaanse wijngids van het moment.

Lirica.jpg

Hoewel de Primitivo de bestaansreden van de coöperatieve was en ook vandaag nog de helft van de wijnbewerking uitmaakt, produceert de coöperatieve ook heerlijke wijnen met andere druiven. In ons gamma witte wijnen vind je Zin, een zeer karaktervolle Fiano. Deze wijn zal je verrassen door zijn breed pallet van aroma’s en smaaksensaties dat toch een uiterst harmonisch geheel vormt. Het is alsof je de diversiteit proeft van de leden van de coöperatieve zelf, een prachtig resultaat van vele jaren traditie, samenwerking en passie.

bottom of page